HG37/1999 - Hotarâre nr. 37 din 25 ianuarie 1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului

Guvernul României
Hotarâre nr. 37 din 25 ianuarie 1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului
Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 32 din 27 ianuarie 1999
În temeiul art. 73 alin. (8) din Legea învatamântului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/1997, Guvernul României h o t a r a s t e:

CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Prezenta hotarâre reglementeaza principiile de baza privind organizarea si desfasurarea doctoratului.

(2) Doctoratul este forma cea mai înalta de organizare a învatamântului superior, bazându-se pe cercetarea stiintifica si creatia artistica de valoare.

(3) Au dreptul sa participe la concursul de admitere la doctorat absolventii învatamântului universitar de lunga durata, cu diploma de licenta. Diplomele absolventilor învatamântului universitar de lunga durata, eliberate pâna în anul 1993 inclusiv, sunt echivalente cu diplomele de licenta.

Art. 2. - (1) Doctoratul se organizeaza în institutiile de învatamânt superior si în institutele de cercetare aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, la propunerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, pe baza criteriilor de acreditare elaborate în acest scop.

(2) Institutiile prevazute la alin. (1) se denumesc în continuare Institutii Organizatoare de Doctorat - I.O.D.

(3) I.O.D. elaboreaza regulamente proprii de organizare si desfasurare a doctoratului, în conditiile legii.

(4) Doctoratul se organizeaza în stiinte si în arte, pe domenii fundamentale. În stiinte, doctoratul se organizeaza în domeniile: stiinte exacte, stiinte ale naturii, stiinte umaniste, stiinte sociale si politice, stiinte ale educatiei, stiinte economice, stiinte juridice, stiinte agricole si silvice, stiinte medicale, arhitectura si urbanistica, stiinte ingineresti, teologie, stiinte militare. În arte, domeniile în care se organizeaza doctoratul sunt: arte vizuale, muzica, teatru, cinematografie, balet, educatie fizica si sport.

Art. 3. - (1) Persoanele admise la doctorat au pe perioada desfasurarii acestuia calitatea de doctorand în domeniul în care au reusit la concurs.

(2) Doctoranzii care îndeplinesc toate obligatiile programului de doctorat primesc titlul stiintific de doctor.

Art. 4. - (1) Conducatorii de doctorat pot fi profesori universitari, profesori universitari consultanti si cercetatori stiintifici principali gradul I, care au titlul de doctor.

(2) Conducatorii de doctorat se numesc prin ordin al ministrului educatiei nationale, la propunerea I.O.D., cu avizul nominal al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, acordat pe baza evaluarii activitatii didactice, de cercetare stiintifica sau de creatie în domeniul artelor.

(3) Persoanele prevazute la alin. (2) îsi desfasoara activitatea didactica, de cercetare sau de creatie în domeniul artelor în institutiile organizatoare de doctorat sau se asociaza unei I.O.D.

(4) Fiecare I.O.D. este autorizata sa stabileasca prin regulamentul propriu numarul maxim de doctoranzi pe care îi poate îndruma un conducator de doctorat.

(5) Dupa pensionare, conducatorii de doctorat, cu exceptia celor care au calitatea de profesor universitar consultant, nu mai pot îndruma noi doctoranzi.

(6) Calitatea de conducator de doctorat se poate retrage de catre Ministerul Educatiei Nationale pentru acele cazuri care sunt considerate ca fiind incompatibile cu conducerea de doctorat.

CAPITOLUL II
Organizarea doctoratului
Art. 5. - (1) Doctoratul se organizeaza cu frecventa si fara frecventa. Durata doctoratului la forma cu frecventa este de 4 ani. Durata doctoratului la forma fara frecventa se stabileste de catre conducerea I.O.D.

(2) Ministerul Educatiei Nationale aproba pentru fiecare I.O.D. forma în care se organizeaza doctoratul si numarul de locuri subventionate de la buget.

Art. 6. - (1) Ministerul Educatiei Nationale acorda anual I.O.D. burse de doctorat cu durata de cel mult 4 ani, respectiv pâna la sustinerea tezei de doctorat.

(2) Bursa de doctorat prevazuta la alin. (1) se obtine prin concurs, organizat de fiecare I.O.D.

(3) Bursa de doctorat reprezinta, în întelesul prezentei hotarâri, o indemnizatie egala cu salariul brut de preparator universitar sau de asistent universitar, în functie de îndeplinirea de catre doctorand a conditiilor de vechime cerute de lege pentru aceste functii didactice.

Art. 7. - (1) Durata desfasurarii doctoratului este cuprinsa între data înmatricularii ca doctorand si data sustinerii publice a tezei de doctorat.

(2) Doctoratul se poate întrerupe pe motive temeinice cu aprobarea conducerii I.O.D. Perioadele de întrerupere cumulate nu pot depasi 2 ani.

(3) Durata desfasurarii doctoratului se decaleaza, în caz de întrerupere, corespunzator cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate de conducerea I.O.D., potrivit alin. (2).

Art. 8. - (1) Pe toata durata activitatii doctorandul de la forma cu frecventa beneficiaza de recunoasterea vechimii în munca, de alte drepturi si obligatii ce revin salariatului, precum si de dreptul de a desfasura activitati didactice prin cumul sau prin plata cu ora, în limita a cel mult jumatate din norma unui asistent universitar.

(2) Contributiile la asigurarile sociale si la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj pentru doctoranzii cu frecventa se platesc lunar de catre I.O.D. la care sunt înmatriculati.

(3) Dupa sustinerea tezei de doctorat, I.O.D. elibereaza o adeverinta care atesta ca perioada în care doctorandul a urmat programul de pregatire în forma "cu frecventa" constituie vechime în munca.

(4) Indemnizatia pentru doctorandul cu frecventa se acorda, cu exceptia perioadelor de întreruperi aprobate, de catre I.O.D. pentru fiecare, an calendaristic al programului de doctorat, din veniturile acesteia provenite din sume alocate de la bugetul de stat pentru finantarea de baza în conformitate cu reglementarile în vigoare, precum si din venituri proprii, donatii, sponsorizari si din taxe, percepute în conditiile legii.

(5) Doctoranzii în sistemul fara frecventa, care nu beneficiaza de burse de doctorat si sunt salariati în administratia publica, în regiile autonome cu specific deosebit sau în unitatile bugetare, au dreptul la concedii fara plata, a caror durata însumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, potrivit art. 25 alin. (1) lit. b) din Hotarârea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 13 iunie 1995.

(6) Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea examenelor si a referatelor de doctorat, precum si pentru sustinerea tezelor de doctorat se suporta din bugetele I.O.D.

Art. 9. - Doctoranzii care urmeaza doctoratul în sistemul cu frecventa pot solicita transferul în sistemul fara frecventa, cu decalarea corespunzatoare a termenelor unor activitati de doctorat.

Art. 10. - Doctorandul de la forma cu frecventa, exmatriculat pentru neîndeplinirea obligatiilor prevazute în programul de doctorat, pierde în mod automat drepturile prevazute la art. 8.

Art. 11. - (1) Doctoratul se desfasoara în limba româna.

(2) La cerere si cu aprobarea conducerii I.O.D., un doctorand îsi poate desfasura activitatile de doctorat si poate sustine examene si referate, respectiv îsi poate elabora si sustine teza de doctorat, într-o limba straina.

Art. 12. - (1) Doctoratul se poate organiza si în cotutela. Doctorandul în cotutela îsi desfasoara activitatea sub îndrumarea concomitenta a unui conducator de doctorat din România si a unui conducator de doctorat dintr-o alta tara, pe baza unui acord scris între institutiile organizatoare implicate.

(2) I.O.D. care înmatriculeaza initial doctorandul are rolul principal, iar I.O.D. care participa în cotutela la organizarea si desfasurarea doctoratului are rolul secundar.

(3) Acordul stipuleaza cerintele organizarii si desfasurarii doctoratului în fiecare dintre cele doua I.O.D., în concordanta cu rolul pe care îl are în cotutela si cu legislatia specifica din fiecare tara.

(4) Acordul stipuleaza recunoasterea reciproca a titlului stiintific de doctor de catre ministerele de resort din cele doua tari, pe baza competentelor acestora si în conformitate cu prevederile legale din fiecare tara.

(5) În domenii stiintifice interdisciplinare, doctoratul în cotutela se poate desfasura si sub îndrumarea a doi conducatori de doctorat din tara. În acest caz, prevederile prezentului articol se adapteaza în mod corespunzator.

CAPITOLUL III
Admiterea la doctorat
Art. 13. - (1) Admiterea candidatilor la doctorat, indiferent de forma în care se organizeaza, se face prin concurs.

(2) Concursul de admitere la doctorat se organizeaza anual, de regula la începutul anului universitar. Organizarea si desfasurarea acestui concurs sunt de competenta I.O.D., pe baza regulamentului propriu.

(3) Concursul de admitere contine, pe lânga probele de specialitate, un examen de competenta lingvistica pentru o limba de circulatie internationala. Acest examen se sustine la catedrele de limbi straine ale universitatilor acreditate, care elibereaza un certificat de competenta lingvistica.

Art. 14. - (1) Comisia de admitere la doctorat se constituie din conducatori de doctorat si alti specialisti care au titlul de doctor si functia didactica de cel putin conferentiar universitar sau cercetator stiintific gradul II. Din comisie pot face parte si specialisti din alte tari, care îndeplinesc aceste conditii.

(2) Într-o I.O.D. se pot organiza una sau mai multe comisii de admitere la doctorat, în conformitate cu regulamentul propriu de organizare si desfasurare a doctoratului.

(3) Evaluarea si clasificarea candidatilor la admitere se fac pe baza unui sistem de notare prevazut în regulamentul propriu al I.O.D. de organizare si desfasurare a doctoratului.

(4) Decizia de admitere a candidatilor la doctorat se ia de catre comisie, pe baza rezultatelor obtinute la concursul de admitere si, respectiv, în limita locurilor scoase la concurs.

Art. 15. - Validarea si înmatricularea candidatilor reusiti la concurs se fac prin decizia conducerii I.O.D.

CAPITOLUL IV
Programul de pregatire a doctoranzilor
Art. 16. - (1) Programul de pregatire a doctoranzilor se organizeaza pe baza prezentei hotarâri si a regulamentelor proprii ale I.O.D., în concordanta cu specificul domeniului de doctorat.

(2) Durata programului de pregatire este de cel mult 2 ani în sistemul cu frecventa si de cel mult 4 ani în sistemul fara frecventa.

(3) Structura programului de pregatire contine activitati de pregatire teoretica si aplicativa specifice domeniului de doctorat, sustinerea a cel putin 3 examene si a cel putin 3 referate de cercetare stiintifica sau a cel putin 3 lucrari de creatie în domeniul artelor.

(4) Pentru doctoratul cu frecventa structura programului de pregatire cuprinde, pe lânga obligatiile prevazute la alin. (3), frecventarea a minimum 4 cursuri si a seminariilor aferente acestor cursuri, stabilite de catre conducatorul de doctorat si aprobate de conducerea I.O.D., precum si promovarea examenelor la cursurile respective.

Art. 17. - (1) Examenele si referatele de cercetare stiintifica sau lucrarile de creatie se sustin în fata unor comisii de examinare, propuse de conducatorul de doctorat si aprobate de conducerea I.O.D. Sustinerea referatelor de cercetare stiintifica sau a lucrarilor de creatie este publica.

(2) Comisia de examinare este formata din conducatorul de doctorat, în calitate de presedinte, si din cel putin alti 2 specialisti cu titlul de doctor si functie didactica de cel putin conferentiar universitar sau cercetator stiintific gradul II.

(3) Rezultatele evaluarii se exprima printr-unul dintre urmatoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator" sau "nesatisfacator". În cazul obtinerii calificativului "satisfacator" sau "nesatisfacator", doctorandul va trebui sa sustina din nou examenul, referatul de cercetare stiintifica sau lucrarea de creatie.

(4) Daca si la a doua sustinere a aceleiasi probe se obtine calificativul "satisfacator" sau "nesatisfacator", doctorandul este exmatriculat din programul de doctorat.

(5) Examenele sau referatele de cercetare care sunt similare cu cele sustinute în cadrul unui program de studii aprofundate sau de master de catre doctorand pot fi echivalate de catre conducerea I.O.D., la solicitarea doctorandului, cu acordul conducatorului de doctorat.

Art. 18. - În cazul doctoratului organizat în cotutela, din comisia de examinare pot face parte si reprezentanti ai I.O.D. secundare, coparticipante la doctorat.

Art. 19. - (1) Programul de pregatire a doctorandului se stabileste de catre conducatorul de doctorat si se aproba de conducerea I.O.D.

(2) Activitatea de îndrumare a doctoranzilor este inclusa în norma didactica sau de cercetare a conducatorului de doctorat, potrivit legii.

Art. 20. - (1) Exmatricularea unei persoane din programul de doctorat duce în mod automat la pierderea calitatii de doctorand.

(2) Un doctorand exmatriculat se poate înscrie la concursul de admitere organizat de aceeasi I.O.D. si pentru acelasi domeniu de stiinte sau de arte cel mult înca o data.

CAPITOLUL V
Elaborarea si sustinerea tezei de doctorat
Art. 21. - (1) Tema tezei de doctorat se stabileste de catre conducatorul de doctorat împreuna cu doctorandul si se coreleaza cu programul de pregatire.

(2) Tema tezei de doctorat, precum si programul de pregatire a doctorandului se aproba de catre conducerea I.O.D.

Art. 22. - Teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica în domeniul artelor.

Art. 23. - (1) Teza de doctorat se elaboreaza conform cerintelor I.O.D. prevazute în regulamentul propriu de organizare si desfasurare a doctoratului.

(2) În cazul doctoratului în arte, prin teza de doctorat se întelege ansamblul rezultatelor teoretice si de creatie ale doctorandului.

Art. 24. - (1) În vederea sustinerii publice, teza de doctorat se depune la conducerea I.O.D., cu acordul scris al conducatorului de doctorat si cu avizul catedrei sau, dupa caz, al colectivului de cercetare.

(2) Avizul catedrei sau, dupa caz, al colectivului de cercetare se obtine în urma depunerii tezei de doctorat la catedra, respectiv la colectivul de cercetare, si are caracter consultativ.

(3) În cazul doctoratului în cotutela, teza de doctorat se va depune la I.O.D. la care urmeaza sa se sustina public, în concordanta cu decizia celor 2 conducatori de doctorat.

Art. 25. - (1) Teza de doctorat este evaluata de catre comisia pentru sustinerea publica a acesteia, propusa de conducatorul de doctorat si aprobata de conducerea I.O.D.

(2) Comisia pentru sustinerea publica a tezei de doctorat este alcatuita din presedinte, conducatorul de doctorat si 3 referenti oficiali, dintre care cel putin 2 nu îsi desfasoara activitatea în I.O.D. respectiva.

(3) Presedintele comisiei este un reprezentant al conducerii I.O.D.

(4) Referentii oficiali sunt specialisti în domeniul în care a fost elaborata teza de doctorat, au titlul de doctor si au functia didactica de cel putin conferentiar universitar sau cercetator stiintific gradul II.

(5) Din comisie pot face parte specialisti din alte tari, care îndeplinesc conditiile prevazute la alin. (4).

(6) În cazul doctoratului în cotutela, comisia pentru sustinerea publica a tezei de doctorat va cuprinde reprezentanti ai ambelor I.O.D. Presedintele comisiei este un reprezentant al conducerii I.O.D. care organizeaza sustinerea publica a tezei de doctorat.

(7) Referentii oficiali au obligatia sa depuna referatele de analiza la I.O.D. în termen de cel mult 30 de zile de la primirea tezei de doctorat. În cazul în care unul sau mai multi referenti oficiali apreciaza în mod justificat ca teza de doctorat este nesatisfacatoare, aceasta va trebui refacuta. Teza de doctorat refacuta se depune la conducerea I.O.D., cu acordul scris al conducatorului de doctorat.

Art. 26. - (1) Doctorandul poate elabora un rezumat al tezei de doctorat, pe care I.O.D. îl transmite unor specialisti în domeniu, din tara si din strainatate, pentru obtinerea unor puncte de vedere necesare evaluarii, pe ansamblu, a rezultatelor doctorandului.

(2) Elaborarea rezumatului tezei de doctorat se face conform specificului domeniului în care este organizat doctoratul si în concordanta cu regulamentul propriu al I.O.D. de organizare si desfasurare a doctoratului.

(3) Opiniile exprimate în scris de catre specialisti pe baza rezumatelor tezei de doctorat se transmit presedintelui comisiei pentru sustinerea tezei de doctorat. Aceste opinii au rol consultativ.

Art. 27. - (1) Teza de doctorat se sustine în fata comisiei aprobate de I.O.D., în sedinta publica. Data si locul sustinerii acesteia se afiseaza la sediul l.O.D. cu cel putin 15 zile înainte de data stabilita de presedintele comisiei de doctorat.

(2) Sustinerea tezei de doctorat poate avea loc în prezenta a cel putin 4 din cei 5 membri ai comisiei, cu participarea obligatorie a presedintelui comisiei si a conducatorului de doctorat.

Art. 28. - (1) Sustinerea publica a tezei de doctorat se constituie într-o dezbatere stiintifica si de creatie, la care participa doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati în sala.

(2) Dezbaterea se axeaza pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat si pe recunoasterea valorica a rezultatelor obtinute.

(3) Dezbaterea se desfasoara astfel: prezentarea tezei si a rezultatelor obtinute de catre doctorand, prezentarea referatelor de catre conducatorul de doctorat si de catre referentii oficiali, întrebari si raspunsuri la care participa, deopotriva, doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati în sala.

(4) În domeniul artelor, sustinerea tezei de doctorat consta în prezentarea lucrarilor de arta realizate de catre doctorand.

Art. 29. - (1) Pe baza celor constatate în timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa îl acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: "foarte bine", "bine" si, respectiv, "satisfacator".

(2) În cazul acordarii calificativului "satisfacator" se vor preciza elementele care urmeaza a fi refacute sau completate în teza de doctorat.

Art. 30. - (1) Pe baza calificativelor primite de doctorand la sustinerea examenelor, a referatelor sau a lucrarilor de creatie si a aprecierilor asupra tezei de doctorat, comisia delibereaza si comunica auditoriului hotarârea de a conferi doctorandului titlul stiintific de doctor.

(2) Pentru teze de doctorat care probeaza calitati deosebite de creativitate, aducând contributii importante la dezvoltarea cunoasterii în context international, se poate acorda una dintre distinctiile: SUMMA CUM LAUDE, MAGNA CUM LAUDE sau CUM LAUDE.

Art. 31. - (1) La cerere si cu aprobarea I.O.D. teza de doctorat poate fi scrisa într-o limba straina, chiar daca toate celelalte activitati au fost realizate în limba româna.

(2) Atunci când teza se scrie într-o limba straina, rezumatul tezei de doctorat, daca acesta este cerut de catre regulamentul propriu al I.O.D., se scrie în mod obligatoriu în limba româna.

Art. 32. - (1) În cazul în care unul dintre referentii oficiali din comisia pentru sustinerea tezei de doctorat devine indisponibil si nu poate satisface cerinta formulata la art. 25 alin. (7), va fi schimbat la propunerea conducatorului de doctorat si cu aprobarea conducerii I.O.D.

(2) Doctorandul poate solicita conducerii I.O.D. schimbarea conducatorului de doctorat în cazul în care acesta este indisponibil mai mult de un an.

(3) Doctorandul poate solicita schimbarea conducatorului de doctorat, în cadrul aceluiasi domeniu de doctorat si aceleiasi I.O.D. Conducerea I.O.D. poate aproba aceasta schimbare, cu acordul scris al noului conducator de doctorat propus de doctorand.

Art. 33. - Doctorandul poate solicita schimbarea conducatorului de doctorat, în cadrul aceluiasi domeniu de doctorat, dar nu în cadrul aceleiasi I.O.D. În acest caz sunt necesare aprobarile conducerilor ambelor I.O.D., precum si acceptul scris al noului conducator de doctorat propus de doctorand.

Art. 34. - (1) Doctorandul poate solicita schimbarea temei de doctorat o singura data. Schimbarea temei de doctorat se aproba de conducerea I.O.D., în cadrul aceluiasi domeniu în care a fost înmatriculat doctorandul si în perioada de pregatire stabilita.

(2) În cazul doctoratului în cotutela, schimbarea temei de doctorat se face cu acordul ambelor I.O.D.

CAPITOLUL VI
Conferirea titlului stiintific de doctor
Art. 35. - (1) Hotarârea comisiei pentru sustinerea tezei de doctorat de a se conferi titlul stiintific de doctor se înainteaza conducerii I.O.D., în vederea acordarii titlului stiintific de doctor.

(2) Dupa aprobare, I.O.D. transmite Dosarul de doctorat si un exemplar al Tezei de doctorat la Ministerul Educatiei Nationale în vederea confirmarii de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a titlului de doctor propus de comisie si acordat de conducerea I.O.D.

Art. 36. - Conferirea titlului stiintific de doctor se face prin ordin al ministrului educatiei nationale, la propunerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Art. 37. - (1) Diploma de doctor se elibereaza de catre I.O.D., pe baza ordinului ministrului educatiei nationale.

(2) Diploma de doctor specifica: titlul obtinut si domeniul fundamental în care a fost obtinut.

(3) Înmânarea diplomei se face de catre I.O.D. în cadrul unei ceremonii publice.

Art. 38. - Pentru un doctorand în cotutela, I.O.D. de baza este cea care l-a înmatriculat. Conducatorul de doctorat apartinând acestei I.O.D. va avea rolul principal în organizarea si desfasurarea doctoratului.

CAPITOLUL VII
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 39. - (1) Pentru doctoranzii înmatriculati pâna la data de 31 decembrie 1992, termenul limita pentru depunerea tezelor de doctorat în vederea sustinerii lor publice este data de 31 decembrie 1999 sau o data decalata corespunzator cu durata întreruperilor aprobate.

(2) Pentru doctoranzii înmatriculati dupa data de 1 ianuarie 1993, termenul limita pentru sustinerea tezei de doctorat este în conformitate cu prevederile prezentei hotarâri.

Art. 40. - Pe data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri se abroga Hotarârea Guvernului nr. 590/1997 privind organizarea si desfasurarea doctoratului, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 9 octombrie 1997.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:

Ministrul educatiei nationale, Andrei Marga
Ministrul muncii si protectiei sociale, Alexandru Athanasiu
Ministrul finantelor, Decebal Traian Remes
Bucuresti, 25 ianuarie 1999.